Bolji život

Kako učenje napraviti malo manje mukotrpnim?

I evo vas sad ovdje, znate da morate učit al došli ste po malo inspiracije. Kupili ste highlightere, uredili stol i skuhali si kavu, ali i dalje ne učite. Hmm gdje je problem? Istina je da takve stvari pomažu ali vaš stav glavno je sredstvo volje i motivacije. Pa kako ga promijeniti?

Vjerojatno mislite da je učenje jednostavno po definiciji mučenje i da se to nikako ne može popravite. Kad samo bolje razmislite o tome, učiti sto i jednu bezveznu činjenicu koja vam nikad u životu neće trebati al bar će te se moć praviti pametni pred svojima kad zajedno gledate Potjeru. Takav način razmišljanja je prilično točan međutim na nama je da izvučemo najbolje od situacije u kojoj se nalazimo. Znate i sami da kroz sve to prolazite ne bi li jednog dana postigli nešto u životu i izbjegli daljnje mučenje kroz život. Kako kažu bolje se pomučit par godina sada nego ostatak života. Iako vam ne kažu da je to u potpunosti individualno te da se jednako možete mučiti i kao doktor bez obzira što zarađujete više od prosječne hrvatske plače.

Poanta je da trebate početi rad na sebi i svojem zadovoljstvu sada! Sutra je prekasno jer će imati posljedice od danas. S obzirom na to da morate ić u školu (iako bi neki rekli da se samo umrijeti mora;) trebate se potruditi da učenje postane nešto što vam ne predstavlja napor. Sve je u percepciji, a vaša bi trebala biti da je učenje blagoslov. Bla bla bla mislite si vi. Ali zaista je, uz ogromnu količinu nepotrebnih gluposti imate priliku naučiti nešto korisno.

Ako učenje prihvatite kao izazov i natjecanje sa samim sobom, promijenit će se i vaš stav. Shvatite vlastiti mozak kao stroj s ogromnim potencijalom koji treba iskoristiti. Umjesto da počnete kukati kako vam ne ide matematika ili engleski, dajte svom mozgu priliku da razmišlja najbolje što može. Shvatite to kao igru i testirajte vlastite granice. Nije samo bitna ocjena, bitan je vaš osobni napredak. Sigurno ste imali trenutak u kojem vam je znanje iz različitih područja sjelo na mjesto i uspjeli ste povezati rješenje za potpuno novi problem. Ono kad ne znate formulu pa iz mjerne jedinice u zadatku uspijete dokučiti sami kako ide. Ima li boljeg osjećaja?

Tako sam sama postizala odlične rezultate bez gubitka mentalnog zdravlja i volje za životom. U jednoj godini podigla sam svoju ocjenu iz matematike s dvojke na peticu.

Razmislite zašto uopće idete u školu, zašto se trudite imati odlične ocjene. Je li to zbog osjećaja uspjeha? Karijere iz snova za koju vam trebaju te ocjene? Ili vam se zapravo neda al vas roditelji tjeraju. E pa u slučaju zadnje opcije ne mogu vam puno pomoći 😉

Ako je osjećaj uspjeha ono što vas vodi, sjetite se toga dok učite. Svaki puta kad vam se jednostavno neda, razmislite o tome kakav je osjećaj kad dobijete odličnu ocjenu ili vas hvale za vaš rad. Odličan zar ne? Ili pak ako vam je do sada falilo motivacije za rad pa su vam ocjene koma al vas to zapravo smeta. Sjetite se vlastite ljubomore kad onaj štreber u razredu dobije odličnu ocjenu. Za sve u životu treba puno rada, ali ne nužno i muke.

S druge strane, ako imate fakultet koji želite upisati ili karijeru koju želite ostvariti, neka vas to vodi. Iskoristite to kao poticaj za rad. Dokažite drugima, ali prvenstveno sebi, da vi to možete!

Na kraju moj osobni najjači motiv je želja za znanjem. I pod time ne mislim samo na školu. Možete biti savršeni u školi, a i dalje neobrazovani jer učite samo ono što morate. S druge strane, možda obrazovni sistem kakav poznajemo nije za vas pa su vam ocjene koma, ali imate puno veće znanje od najboljeg učenika u razredu.

Svijet u kojem živimo je iznimno zanimljiv i pun fantastičnih mehanizama, pojava i ljudi. Jeste li ikada razmišljali o tome koliko se procesa u vašem organizmu odvija da bi bili sposobni pročitati ovaj tekst ili pak zašto bomboni nisu zdravi. Možda ste kao ja pokušavali naučiti kako otvoriti zaključana vrata sa špangicama ili još stotine stvari koje su zaista zanimljive.

Ali što kad nas u školi ne uče ništa zanimljivo? Pa to je djelomično istina, iako ne potpuno jer nas uče i neke fora stvari samo što mi to ne shvaćamo. I te osnovne informacije koje vam se čine naporne, vam daju mogućnost razumijevanja zanimljivijih činjenica.

Ako čekate da vas neko trgne i kaže vam da je krajnje vrijeme da se primite posla, evo uzmite ovo kao taj znak. Nemojte čekati na savršen trenutak i da vam motivacija padne s neba, jer neće. Rezultati će stvoriti motivaciju, a rezultate će stvoriti vaš trud.

Zato krenite sada, sposobni ste za mnogo više nego što mislite!