Putovanja

Je li Marrakesh destinacije za vas?

Posjetila sam Marrakesh u siječnju te je to bio definitivno najintenzivniji put koji sam imala. Marrakesh je mjesto kontrasta i raznolikosti. Istovremeno će vas oduševiti i sablazniti.

 

Prvo da počnemo ovako, preporučujem vam da posjetite Marrakesh jer ovaj tip destinacija bi svatko trebao vidjeti. Nakon posjeta takvom gradu bit će te malo zahvalniji i sretniji s onim što imate.

 

Na prvi pogled aerodrom nas je zaista oduševio svojim izgledom i ljubaznim osobljem. Na parkingu nas je čekao vozač iz riada u koji smo se uputili. U riadu nas je dočekala vrlo ljubazna vlasnica Astrid koja je učinila da se osjećamo kao kod kuće. Smještaj i atmosfera su bili predivni.Već kad smo usred noći dolazili u naš riad oduševile su nas ulice Marrakesha međutim njihova prava slika otkriva se tek po danu.

 

Sljedećeg jutra naš prvi izlazak na ulice iz luksuznog riada bio je ne tako luksuzan. Izađete van i prvo što vidite je pet motora koji na neku foru misle da mogu proć na par milimetara od vas uz to se s njim gura i magarac i još nekolicina ljudi koja izgleda kao beskućnici iz filmova o Indiji. Uz to svi stojimo na iznimno zmazanoj, blatnoj ulici s ostacima hrane i zanimljivim mirisom.

 

Možda vam se ovako čini „ Ko bi tamo uopće htio ić?“, ali to je nešto što zaista trebate iskusiti. Sve to ima svoje čari iako će te se na početku vjerojatno nelagodno osjećati s obzirom na to da vas svi upozoravaju na krađe i prijevare. Nemojte suditi knjigu po koricama jer bez obzira na izgled ovog grada on je daleko od nesigurnog. Barem je moje iskustvo bilo u potpunosti bez prijevara i zamki.

 

Mi smo većinu svog vremena proveli na ulicama Medine što možda i nije bila tako pametna odluka. Marrakesh pruža mnogo više od same Medina makar mislim da je to dalo posebnu čar ovom putovanju.

 

Glavni trg je zasebna priča. Ovo nije mjesto za vas ako ne volite mnoštvo ljudi, djecu koja vas neprestano vuku za rukav i prose ili pak majmune na lancima i drogirane zmije. Recimo samo da prava životinje ovdje nisu baš popularna. Kobre su posebna priča koje tako nadrogirane bez lanca ili kaveza „plešu“ nasred trga i njihovi vlasnici koji bi vam ih rado stavili oko vrata iako vi to ne želite.Međutim, postoje brojne okolne ulice koje su jednako zanimljive stoga se glavni trg može izbjeći.

 

Google navigacija vam je najbolji prijatelj jer ne može se baš vjerovati dobronamjernim lokalcima koji baš znaju gdje je vaš hotel, a zapravo samo žele novac ili nešto slično.

Obavezno se cjenkajte jer je prava cijena oko 50% niža od početne. Cjenkajte se za sve!

 

Nemojte uzimati taksije koji su iznimno ispod cijene jer će vas odvesti u neku trgovinu Bogu iza nogu od koje će te se teško vratiti nazad. To je normalna stvar za destinacije poput Azije s jednom velikom razlikom. Ovdje nećete naići na nasmiješene lokalce koji će vas sami odvest do centra ako treba nego na sumnjive ljude koji nabacuju svakakve stvari u unose vam se u facu.

Budite spremni na dobacivanje komentara osobito mislim na žensku populaciju.

 

Uzmite put u Saharu. To je putovanje koje morate doživjeti. I nemojte misliti da će vam biti lijepo isključivo ako se nalazite u luksuznom kampu. Nama je bilo fantastično tako da smo spavali na pijesku, bez WC-a i vode. Bez obzira na manjak nekih osnovnih potrepština, to je bilo jedno od najboljih iskustava koje sam u životu imala, što je zasebna tema.

Posjetite Jardin Majorelle jer postoji dobar razlog zašto svi o njemu govore. Mjesto je predivno i potpuno različito od ostatka Marrakesha.

Moj savjet je da odsjednete u riadima umjesto u hotelima jer će te dobiti kraljevski tretman i potpuni doživljaj Marrakesha.

 

Sveukupno Marrakesh je vrlo zanimljivo mjesto koje će vam proširiti svjetonazore. Ako planirate put u Morroco pretplatite se za još savjeta i priča iz te divne zemlje 🙂